Korujen säilytys ja huolto

Haluaisimme väittää, että korut kestävät mitä vaan, eivät tummu, naarmuunnu tai rikkoudu jos vaikkapa niiden päälle vahingossa astuu.

Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole. Hopea ja kulta ovat pehmeitä materiaaleja, joiden ominaisuuksien kuten notkeuden, venyvyyden ja sitkeyden ansiosta niistä voi muotoilla ihastuttavia koruja. Näiden ominaisuuksien vuoksi ne myöskin saattavat käytössä naarmuuntua, vääntyä tai jopa mennä ihan lyttyyn, jos ne jäävät esimerkiksi jalan alle.

Oikeanlainen säilytys ja huolto ovat mitä vaivattomimpia tapoja saada korusta elinikäinen kaveri. Alle olemme listanneet nämä hyvin käytännönläheiset ohjeet:

 

1. Hopeakorujen säilytys

Vaikka sinulla olisi ihana peili ja valaistus kylpyhuoneessa, ethän säilytä koruja siellä. Kylpyhuoneen kosteus ja ilman rikkipitoisuus tummentavat hopeakorujen pinnan ennen kuin ehdit ihastuksesta huokaista. Säilytä koruja mieluiten valolta suojattuna, kuivassa sekä rasiassa, jossa ei ole liimapintoja (kuten alkuperäisessä Inner Peace Jewelryn pahvikotelossa).

Jos jostain kumman syystä et pidä koruasi päivittäin, säilytä sitä vaikka minigrip- pussissa jolloin se on mahdollisimman vähän kosketuksissa ilman kanssa. Puhdista pinnat sormenjäljistä ennen pussittamista (katso kohdasta korujen tummuminen). Tiesitkö, että Amergrip valmistaa suljettavat pussinsa sokeriruo'osta, joten se on ekologinen vaihtoehto.

 

2. Korujen käyttäminen

Hups, salille mennessäsi tai puutarhatöitä tehdessäsi huomaat että sormus on jäänyt sormeen? Ei haittaa, että näin tapahtuu joskus, mutta lapion puristaminen tai käsipainojen karhennettu pinta jättävät kyllä jäljet pehmeämmän jalometallin pintaan. Eli fyysistä työtä tehdessäsi otathan korut pois.

Säilytäthän korut myös erillään toisistaan, etteivät ne kolise korurasiassa toisiaan vasten. Korukivet ja jalometallit ovat kovuuksiltaan erilaisia, joten ne saattavat naarmuttaa tai matata toistensa pintoja.

Hopea on myös arka materiaali kemikaaleille, joten ensin parfyymit ja hiuslakat päälle, sitten vasta korut. Jos korut altistuvat kemikaaleille, ne voi pestä vedellä ja kuivata pehmeään froteepyyhkeeseen tai talouspaperiin kevyesti taputellen.

 

3. Näin puhdistat hopeakorun

Ja sitten se eniten päänvaivaa aiheuttava asia eli tummuminen. Jos noudatat yllä olevia ehdotuksia korujen käytöstä ja säilytyksestä, minimoit riskit. Mutta koska meidän pitää elää elämäämme spontaanisti ja seikkaillen, saattaa olla että hyppäät hopeakorusi kanssa mereen, klooriveteen tai pitkäksi venyneen juhla-illan jälkeen unohdat korusi viikoksi kylppäriin ja pinta tummuu. Myös luontainen ihosi pH-arvo voi olla sellainen, että lenkillä hikoillessa riipus kaulassa, koru tummuu ajan myötä.

On siis suositeltavaa, että hankit itsellesi korujen puhdistusliinan, jolla korut on hyvä pyyhkäistä puhtaaksi säännöllisin väliajoin. Siis jo ennen tummumista. Liinassa on vahaa joka suojaa hopeakorun pintaa. Niitä on saatavissa myrkyttöminä, joten ne ovat huolettomia käyttää ja kestävät käyttöä pitkään. Niitä on saatavilla koruliikkeistä. Jos kuitenkin pinta on jo ehtinyt tummua, saat liinalla pinnat puhtaaksi. Joskus se vaan vaatii hieman pidempää puunaamista.

Joskus, hyvin harvoin, korun pinta menee ihan mustaksi. Silloin voit ottaa yhteyttä meihin ja Varpu laitaa korusi kuntoon. Toivomme, että korusi pystyy kauniina pitkään ja tuottaa sinulle iloa, joten otathan meihin yhteyttä jos mieltäsi askarruttaa jokin puhdistamiseen tai säilytykseen liittyvä asia.